SECTION: Wetenschap & Onderwijs; Pg. W19

LENGTH: 304 words

HEADLINE: Vriendjespolitiek beheerst het songfestival

BYLINE: BRUNO VAN WAYENBURG

BODY:
Songfestivalliefhebbers
en -haters vermoedden het al langer: landen als Ierland en de UK of de Scandinavische landen spelen elkaar de bal toe en stemmen vooral op elkaar. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen, in een analyse van uitslagen van het Eurovisie Songfestival van 1992 tot en met 2003 door Britse natuurkundigen in het blad Physica A.

Andere bevestigde kliekjes zijn Belgie en Nederland, de kongsie Bosnie, Turkije, Kroatie, Slovenie en Malta, en het koppel Cyprus-Griekenland. Verrassender zijn Polen en Duitsland als tandem en het koppel Frankrijk-Portugal, waar het geisoleerde Spanje buiten valt. Alleen staan ook Israel, Oostenrijk, Zwitserland en Rusland. Overigens werden landen als Italie, Oekraine en IJsland niet meegenomen omdat ze in de meetperiode niet vaak genoeg meezongen.

Eigenlijk ging het de economisch geinteresseerde natuurkundigen om een analyse van niet-centraal aangestuurde relatienetwerken, zoals ook internationale markten dat zijn. Volgens de auteurs is het songfestival een ideaal voorbeeld van een zichzelf ordenende 'markt' voor wederzijdse waardering, ongehinderd door economische en politieke motieven, juist omdat het een volksevenement is en nominaal om muziek gaat. (De mogelijkheid dat de kwaliteit van die muziek er ook echt toe doet nemen de onderzoekers niet erg serieus).

De natuurkundigen zochten naar groepjes met vergelijkbaar stemgedrag. Deze eensgezind stemmende groepen bleken steevast samen te vallen met elkaar bevoordelende landenklieken.

Een analyse van langere termijn-ruilgedrag wees bovendien uit dat het eurosceptische Verenigd Koninkrijk het meest consequent punten terugkrijgt van landen waarop het zelf stemt, een mooi voorbeeld van Europese samenwerking. Daarentegen stemt Frankrijk vooral op landen die daarvoor weinig terugdoen.

LANGUAGE: DUTCH

LOAD-DATE: July 31, 2005