DE WEDDENSCHAP - MARE 12, 27 november 2003

De waarheid over leven op Mars

Wie: dr. Pascale Ehrenfreund, interplanetair chemicus
Wedt dat: ‘Binnen 15 jaar komen we er achter of er wel of niet leven is op Mars‘
Inzet: ‘Een reis naar een Mars-achtige omgeving, bijvoorbeeld de Atacama-woestijn in Chili, of de vulkanische vlakten van IJsland, te betalen door de verliezer.‘

‘Tot nog toe is geen spoor van leven op Mars gevonden, maar het kan zijn dat we nog niet goed genoeg gekeken hebben. De Amerikaanse Viking-marslander heeft in de jaren zeventig weliswaar al gezocht naar organisch materiaal, maar niets gevonden. Maar een paar weken geleden is in het tijdschrift Science beschreven hoe de Viking-lander ook niets vond in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is een extreem droge woestijn waar inderdaad vrijwel geen leven voorkomt, maar waar wel degelijk sporen organisch materiaal te vinden zijn. De Viking was dus eigenlijk niet gevoelig genoeg.
Over zes weken ga ik met een team naar die woestijn om een nieuw meetapparaat te testen. Dat is kandidaat om mee te gaan aan boord van de Amerikaanse Mars Science Lab-missie, die in 2009 naar de rode planeet gelanceerd gaat worden.
Daarnaast zijn er plannen voor nog een missie, Exomars, rond die tijd. Pas als van deze missies de resultaten binnenkomen kunnen we met enige zekerheid zeggen of er sporen van leven zijn op Mars.
En eigenlijk moet je, om het zeker te weten, wachten op de ‘sample return mission‘, die rond 2015 Mars-gesteente naar de aarde zou moeten brengen. Dan weet je nog altijd niet of het wel van de juiste plaats op Mars komt. Maar goed, mijn voorspelling is dus dat we over vijftien jaar weten óf er leven op Mars is, ja of nee.
Wat ik zelf verwacht? Tsja, om heel eerlijk te zijn, denk ik van niet. Maar aan de andere kant, ik ben een verschrikkelijke pessimist. Het kan best dat we een vorm van leven vinden, maar dan wel een heel primitieve. Geen groene mannetjes.‘

Wilt u deze weddenschap aangaan, of zelf een weddenschap voorstellen: weddenschap@mare.leidenuniv.nl

In de weddenschap van Mare 10 van 13 november voorspelde natuurkundige prof.dr Ana Achucarro dat er vóór 2010 een systeem gevonden zou worden waarmee in het lab zwarte gaten kunnen worden nagebootst. En voor 2015 zou in zo‘n systeem de kenmerkende, maar zeer zwakke, Hawking-radiatie gedetecteerd worden.
Rein Verhagen, een 49-jarige eerstejaarsstudent sterrenkunde, wil deze weddenschap aangaan, voor de helft. ‘Dat ze zo‘n systeem vinden, wil ik nog wel geloven, maar niet dat ze die Hawking-straling zien‘, zegt hij. De straling zal, ondanks de nieuwe meetmethoden die dan ongetwijfeld zijn ontwikkeld, te zwak zijn, voorspelt Verhagen.
Als hij gelijk krijgt, ontvangt hij op 13 november 2015 één fles Rioja van 2003 van Achucarro. Dat is de helft van haar inzet, ‘een paar flessen rioja‘, aangezien haar andere voorspelling onbetwijfeld blijft.
Als er op die datum wél gesimuleerde Hawking-straling is gezien, beschreven in een artikel dat geaccepteerd is door een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift, is Verhagen één fles Rioja van 2003 schuldig aan de Achucarro.

Bruno van Wayenburg