ACHTERGROND - MARE 4, 25 september 2003

Scharrelende romanticus houdt hoop

Het valt al weer mee met de jeugd van tegenwoordig. Zowaar de helft gebruikt een condoom als ze met een scharrel het bed in duiken, en twintig procent doet dat zelfs met een vaste partner.

Bruno van Wayenburg

Dat blijkt uit onderzoek van Leidse psychologen, die hun resultaten publiceerden een vakblad over adolescenten.
De Leidenaren enquêteerden 701 scholieren van middelbare scholen, met leeftijden van 15 tot 23 jaar oud. Van hen hadden 470 ‘het’ ooit gedaan, en konden de rest van de vragenlijsten invullen. De maagden telden in het onderzoek verder niet meer mee.
Opmerkelijk was de invloed van de romantische instelling. Jongeren met een hang naar romantiek en intimiteit in relaties bleken in vaste relaties minder vaak condooms te gebruiken dan degenen die er uit pure geilheid een vaste partner op nahielden.
Maar het was juist andersom als het om losse partners ging. Dan waren de romantische vrijers juist weer meer geneigd tot verantwoordelijk condoomgebruik dan de door lust geleiden.
Het lijkt erop, concluderen de psychologen, dat romantici zelfs bij een one night stand rekening houden met de mogelijkheid dat ze ooit een echte vaste partner tegen het lijf lopen. Die moet dan natuurlijk wel op ze kunnen bouwen als het condoom de deur uit gaat.

Winifred A. Gebhardt et al: ‘Need for Intimacy in Relationships and Motives for Sex as Determinants of Adolescent Condom Use’, Journal of Adolescent Health, september 2003