DE WEDDENSCHAP - MARE 2, 11 september 2003

Graven naar helium op de maan

Wie: prof.dr. Giorgio Frossati, hoogleraar lage temperaturenfysica
Wedt dat: ‘We binnen tien jaar naar de maan gaan‘
Inzet: ‘Ik kan echt niets bedenken. De eer. Nee, mag dat niet? Nou ja, ik weet echt niets.‘ (Frossati wedt om een mooie, gekoelde fles witte Frascati, red.)
Verliest als: ‘Er over vijf jaar nog geen beslissing is genomen om een ruimtevaartuig maan-monsters op te laten halen van de maan.‘

‘Toevallig zit ik in een werkgroep van ‘visionairen‘, bij de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, die plannen maakt om weer terug te gaan naar de maan. Eerst onbemand met sondes, maar later bemand. Zelfs permanente maanbases in 2025 zijn niet uitgesloten.
Een doel zou kunnen zijn om op de maan helium-3 te winnen, voor kernfusie. Helium-3 is een isotoop van helium, een variant van het element die op aarde nauwelijks voorkomt, maar die wel in de maanbodem zit.
Het voordeel van helium-3 is dat het zich leent voor schone kernfusie. Veel mensen zien kernfusie, het samensmelten van atoomkernen bij extreem grote en hitte, als de vrijwel onbeperkte energiebron van de toekomst. Het voordeel van de samensmelting van helium-3 met deuterium (ook een isotoop, van het element waterstof, red.) is dat er weinig neutronen bij vrij komen.
Bij de fusiereactie waarmee nu vooral wordt geëxperimenteerd, deuterium plus deuterium, komen wel veel neutronen vrij, die de schil van de reactor langzaam radioactief maken. Na een aantal jaren moet die dan als radioactief afval worden behandeld.
Helium-3 met deuterium heeft dat nadeel niet, en bovendien komt de fusie-energie vrij als elektrisch geladen alfa-deeltjes en protonen, zodat je de energie rechtstreeks via een elektrisch circuit kunt aftappen.
De energie van de deuterium-deuterium-reactie zit juist in de elektrisch neutrale neutronen, waarvan je de hitte met verlies en extra apparatuur om moet zetten in elektriciteit.
Een groot nadeel van helium-3 is wel dat het op aarde extreem weinig voorkomt. Op aarde is er ongeveer honderdvijftig kilo, vooral afkomstig van de nucleaire - en atoomwapenindustrie. Dus moeten we naar de maan, waar ongeveer een miljoen ton helium-3 in de bovenste bodemlaag zou moeten zitten.
De helium-3 atomen komen in een continue stroom van de zon aangeblazen, en hopen zich al miljarden jaren op in de maanbodem. De aarde wordt beschermd tegen deze ‘zonnewind‘ door haar magnetisch veld.
Als je dat gesteente afgraaft, en verhit, zijn gassen als helium eruit te winnen. Een klein gedeelte daarvan is helium-3, maar hopelijk is dat genoeg om het hele proces aantrekkelijk te maken. Dat moeten we natuurlijk eerst onderzoeken: hoeveel helium-3 is er eigenlijk, waar zit het, en is het economisch te winnen?
Dus ik zeg niet dat we over tien jaar heliummijnen op de maan hebben, maar wel dat we zeker teruggaan om het te onderzoeken. Wat ik daar als lage-temperaturenfysicus mee te maken heb? Aan boord van die commissie zit ik vooral al als helium-expert. In mijn tak van natuurkunde doen we veel onderzoek met helium, ook helium-3, dat bij extreem lage temperaturen bijzondere quantummechanische verschijnselen laat zien. Vandaar.‘

Bruno van Wayenburg

Wilt u deze weddenschap aangaan, of zelf een weddenschap voorstellen? weddenschap@mare.leidenuniv.nl