PROEFTUIN Ruimtekever ritmevast - MARE 1, 4 september 2003

Ruimtekever ritmevast

Krijg je jetlag van de ruimte? De woestijnkever Trigonoscelis gigas in ieder geval niet, blijkt uit een ruimte-experiment van onder anderen de Leidse neurofysioloog prof.dr. W. Rietveld. De kwestie is belangrijker dan hij lijkt, omdat astronauten na een poosje wél onverklaarbare jetlagverschijnselen krijgen.

Bruno van Wayenburg

Om bij een simpeler beest te beginnen, stuurden de onderzoekers zevenentwintig kevers naar het ruimtestation Mir, waar hun activiteit twintig dagen lang werd gevolgd in een voortdurend lichte- of juist donkere- experimenteerkit.
Dezelfde proef deden de insectenfysiologen ook op aarde, en wat bleek? De zwaartekracht maakte niets uit. In beide gevallen stabiliseerde het dagnachtritme op een periode van iets meer dan 24 uur. Wel gaat die periode wat omhoog in een centrifuge die juist een dubbele zwaartekracht nabootst. ‘De zwaartekracht kan de periode van het dagnachtritme beïnvloeden’, concluderen de auteurs dus toch nog. Maar dat wisten we eigenlijk al van de ontregelde astronauten.

T.M. Hoban-Higgins et al.: ‘Gravity and light effects on the circadian clock of a desert beetle, Trigonoscelis gigas’, Journal of Insect Physiology, juli 2003.