Philips komt met een nieuwe lcd-techniek

Door Bruno van Wayenburg

Onderzoekers van elektronicaconcern Philips en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een manier gevonden om lcd-schermpjes veel goedkoper en lichter te maken dan nu het geval is. Bovendien zijn de lcd-schermpjes, die worden gebruikt in bijvoorbeeld schootcomputers, horloges en rekenmachines, aan te brengen op allerlei materialen zoals plastic, steen en textiel. Ze beschrijven hun vinding vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bij de techniek word een dun laagje chemicaliŽn met hulp van ultraviolet licht omgezet in een plastic raster van zogeheten lcd-cellen. Het duimgrote Eindhovense prototype, nog aangebracht op een glazen ondergrond, heeft een totale dikte van een halve millimeter. Maar volgens de onderzoekers kan dat verder terug tot 0,15 millimeter. Bovendien kan de ondergrond van goedkoop plastic worden gemaakt. Tegenwoordig is die nog van glas. Bijzonder aan de nieuwe technologie is het feit dat de lcd-schermpjes eenvoudig kunnen worden aangebracht als een laagje verf. Volgens de onderzoekers is hun vinding een belangrijke stap naar de display-on-anything, het lcd-scherm dat op elk willekeurig materiaal kan worden aangebracht.

De techniek zal nog verregaand geoptimaliseerd moeten worden voor er sprake kan zijn van commerciŽle toepassing. Ook is de levensduur van volledig plastic lcd's nog korter dan die van de conventionele types, zo blijkt uit eerdere experimenten. Maar die problemen worden waarschijnlijk opgelost, schrijft Peter Raynes van de University of Oxford in een commentaar. Want het idee om lcd-schermen op elk willekeurig materiaal te `schilderen' is te aantrekkelijk om te laten liggen.

In 2000 werden door fabrikanten als Philips, IBM, 3M en Sharp zo'n twee miljard displays geproduceerd. In dat jaar ging in de industrie 20 miljard dollar om.

Copyright: Wayenburg, Bruno van